Onze Weerter stadsgidsen hebben audiosets.

Onze Weerter stadsgidsen hebben audiosets.

En dat schept mogelijkheden voor de visueel beperkte mens om gewoon deel te nemen aan een stadswandeling. Want zelfs op afstand is het nu mogelijk het verhaal met gemak te volgen. Dus wat langzamer lopen of in een rolstoel moeten volgen is nu niet zo ‘n groot probleem meer. Ik heb het zelf mogen ervaren en ben er echt enthousiast over. De presentatie vooraf is ook een fijne manier om al contact te leggen met de groep. Men kan zich dan al inleven in de wandeling en krijgt in grote lijnen de route en de cultuurhistorische context al geschetst. Voor visueel beperkten is het erg handig om al een soort van ruimtelijke oriëntatie vooraf in hun hoofd te hebben. Donderdag 12 augustus komt Koos Neijnens in ons Oogcafe Weert om 15.00 uur nadere uitleg geven over de stadswandelingen en de nieuwe headsets die ze via het Anjerfonds hebben kunnen aanschaffen. Ons Oogcafe Weert is van 14.00 – 17.00 uur in Buurthuis Fatima aan de Nieuwstraat 11 te Weert. En zoals altijd is iedereen welkom die interesse heeft in het onderwerp of hoe te leven met een visuele beperking in het bijzonder.

De Weerter stadsgidsen willen met vakkundige rondleidingen en presentaties de cultuurhistorie van onze stad levend houden. En de promotie van onze mooie regio verzorgen. Er zijn diverse fietstochten en wandelingen te boeken tegen een aangename prijs. Regelmatig worden er zelfs gratis rondleidingen georganiseerd. Ook rolstoelgebruikers kunnen gewoon meedoen. Maatwerk kan op aanvraag ook geleverd worden. Hun drijfveer is het enthousiasme om onze omgeving middels verhalen kenbaar te maken aan een groot publiek. Daarnaast ontwikkelen ze ook tochten die je zelf kunt ondernemen met een gids in de hand kom je door het Weerterland. Bij wijze van spreken.

Wie had ooit kunnen bevroeden dat Open Monumentendag 2021 zoveel initiatief op zou leveren om toegankelijkheid te bevorderen voor meerdere groepen in onze maatschappij. Die aandacht is echt hartverwarmend en vaak ook nog echt nodig. We zijn er dan ook zeer verheugd over.

Vorige keer konden we Vincent van den Berg van Molennetwerk Kempen-Broek al begroeten in ons Oogcafe Weert. De Annamolen Weert krijgt namelijk een voeltafel voor de visueel beperkte mens. Tamelijk uniek in Nederland en tevens een primeur. Nu is het een feit dat het ook kinderen erg aanspreekt. Want normaal mag je nergens aankomen en alleen kijken. Dus dat beloofd dubbele pret. Het heeft uiteraard ook een educatief effect. Niet alleen leer je veel over materie en hoe die aanvoelt. Ook leer je je te verplaatsen in mensen die niet meer zo goed of helemaal niet kunnen zien. Het is namelijk best ingewikkeld om met je handen te kijken. Vandaar dat braille op latere leeftijd niet goed meer aangeleerd kan worden. Je hersenen vertalen domweg de informatie via je tastzin niet meer. Iedereen die straks een bezoekje brengt aan de Annamolen zal snel merken dat voelen zo eenvoudig nog niet is en veel producten onherkenbaar zijn dan. Zacht meel zal nog wel lukken maar onderscheid in diverse granen zal zeker moeilijk worden.

Vandaar dat Vincent ook aan audio dacht. Alle geluiden van een molen dat leek hem wel wat. Geluiden raden is overigens ook niet zo makkelijk, zeker niet onbekende geluiden uit een molen in actie. Maar voor de bewustwording van onze zintuigen echt een opsteker. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat iedereen de beschikking heeft over al zijn zintuigen op elk moment in zijn leven. Er kan namelijk altijd iets gaan haperen op enig moment.

Nu is de blijde boodschap dat Vincent de studenten van de zomercursus van Rick Weert gestrikt heeft om de geluiden op te nemen in de Annamolen. We zijn natuurlijk erg benieuwd naar het eindresultaat. En we zijn ook hartelijk uitgenodigd om na de drukte van de Open monumentendagen een keer gezellig aan te komen. Dat gaan we natuurlijk graag doen nieuwsgierig als we zijn.

Voor nu tot ziens op donderdag 12 augustus in Buurthuis Fatima tussen 14.00 en 17.00 uur. Denk er aan Koos Neijnens is er om 15.00 uur. Dit is voor iedereen aan te raden die wat meer over cultuur en historie van Weert wil weten. Als je gewoon wat gezelligs wil dan is dit wel een uitgelezen kans. Familie, vrienden en mantelzorgers kunnen weer hun hart ophalen en contacten leggen. De koffie en thee staan weer klaar en fris is ook genoeg te krijgen. Graag tot ziens. We verheugen ons op je komst.

Ondertussen kun je ook bellen met onze voorzitter John Snijkers Van Oogvereniging Limburg en persoonlijk een toelichting krijgen op brandende vragen op mobiel nummer 0620248377 

Van harte welkom dus , en je kunt mij ook mailen mocht je dat prettiger vinden,  araemaekers507@KPNmail.nl ondertussen graag tot ziens en houdt je goed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d