De mens als wandelend proefproject voor de grootindustrie.

De mens als wandelend proefproject voor de grootindustrie.

Het staat niet op ons voorhoofd geschreven.

Maar dat we het eindproduct van algoritmes, marketingtechniek en productiemethoden van de industrie zijn kun je onderhand wel stellen. In grote mate hebben we het zelfs al verinnerlijkt zonder het door te hebben. De complexiteit is echter enorm!

De voeding- en farmaceutische sector die wel als grootindustrie te betitelen is, gebruikt zoveel toevoegingen dat je nauwelijks de weg op een etiket kunt vinden. De intolerantie voor bepaalde stoffen groeit en groeit onder de populatie. En steeds meer mensen worden allergisch. Allergisch is nog een  stap verder in de moeilijkheden, want dat kan levensbedreigend zijn. Denk bij intolerantie en allergie aan alergenenMove your mind @araemaekers kunst en media

Op internet staan er de meest curieuze oplossingen! Van diëten tot alternatieve middelen uit de sportsector, die claimen de oplossing te brengen. En de technologie en digitale wereld brengen oplossingen binnen de productiesector waar voedingsmiddelen verwerkt worden. Allergenen die strikt gescheiden gehouden worden en zich ook niet hechten aan kleding zodat er geen vermenging plaats kan vinden. Je weet wel van die etiketten waarop staat dat het product in een omgeving is gemaakt waar pinda ‘s verwerkt worden. Dat wordt hiermee opgelost.

Er worden ook talloze grappen over gemaakt die bijzonder echt kunnen overkomen. Maar goed dat ‘De kennis van nu’ dat op het eind van het artikel aangeeft. Er is niet veel verbeelding voor nodig om te beseffen dat het echt zo kan zijn!

Nu hebben we levensmiddelen etiketten met de inhoud en toevoegingen.  En zijn geneesmiddelen voorzien van bijsluiters met werkzame stof en vulstof. Een vulstof is nodig om een pil een pil te laten zijn. Knappe jongen/meid als je van alle stoffen weet wat ze zijn en doen. Alleen suiker heeft al tig verschillende benamingen. Laat staan dat je bij kunt houden wat de hoeveelheden zijn die zomaar bij verandering van recept kunnen wijzigen. Echter meer of minder gluten of lactose zou zo maar een verschil kunnen maken bij intolerantie. Het is niet direct voor de hand liggend om er zo over na te denken! Maar in geval van intolerantie is er namelijk sprake van een grenswaarde die je passeert. Je kunt bijvoorbeeld wel 200 ml melk verdragen per dag maar als je een 2e glas drinkt krijg je een probleem.

Goedkoopste geneesmiddelen!

Onze zorgverzekeraars zijn door de overheid verplicht om telkens naar het goedkoopst mogelijke geneesmiddel te zoeken. Om dat vervolgens door de apotheek aan de klant te laten aanbieden. Althans dat zegt de zorgverzekeraar. Alleen de huisarts kan dit om dringend medische gronden doorkruisen. Intolerantie is wel een medische reden om dwingend een bepaald merk voor te schrijven dat erkend wordt door zorgverzekeraar. Dat kan dus betekenen dat de kosten verhoogd worden. Vandaar dat het eerst mis moet gaan voordat men bereidt is om een bepaald merk dat goed werkt wil vergoeden.

Vervelende toestand want bij gevoelige mensen pakt dit funest uit. Bij verandering van merk is de werking plotseling anders, minder of niet aanwezig! De vulstoffen zijn steeds anders in steeds andere hoeveelheid en samenstelling. Dan is er achter komen wat er nu precies aan de hand is – als het niet werkt of ziek maakt – complex. Want dat moet door uitsluiting en onderzoek als je meerdere medicijnen tegelijk moet innemen. Bij toeval kan je er soms snel achter komen, alleen dat verondersteld al een zekere alertheid. En dan nog, zal het enige weken beslaan.

Vaak weet je namelijk niet dat je intolerant bent voor een stof.  Of verandert de producent een vulstof of verhoogd die in hoeveelheid. Dit is alleen na te zoeken op de geneesmiddeleninformatiebank door bijsluiters te vergelijken per verandering. Het is dan wel handig als je een verdacht hebt welke stof de mogelijke boosdoener is. Anders ben je wel even zoet.

Bijkomende vervelende factor buiten het ziek worden is ook dat het gewoon betaald moet worden. Er is immers geleverd en de apotheek neemt niets terug? En dan maar over marktwerking toeteren! Daarvan is geen sprake in vergelijking met de echte markt. Daar kun je immers ruilen of retourneren als iets niet werkt of bevalt!

Verspilling!

Geneesmiddelen die over zijn, niet werken, ziek maken kunnen dus alleen maar ter vernietiging aangeboden worden bij de apotheek. Lekker duurzaam en een verregaande vorm van verkwisting omdat arme mensen er wellicht blij mee zouden zijn. Buiten de grondstof- en productiekosten die zo de prullenbak in gemieterd worden. Zal ook heus wel effect hebben op de voortdurende stijging van premie bij zorgverzekeraars of het verwijderen van geneesmiddelen uit de basisverzekering. Goedkoop zo zo maar eens duurkoop kunnen zijn.

De Annex te Weert met expo Centraal- kunstenaars van het Kunstcentrum Weert

Bovenstaand werk te zien in de expositie Centraal in de Annex aan de Meikoel te Weert van donderdag 5 juli tot en met zondag 26 augustus.

Opening op zaterdag 7 juli om 15.00 uur. Van harte welkom.

 

Titel kunstwerk: Move your mind.

Materiaal: bedrukt verpakingsmateriaal, borduursels en textiel.

Afmeting: 50 x 60 cm.

Prijs: 1551,00 Euro incluis en te koop na vertoning.